Atletiek bij Astylos

Welkom bij Astylos. Je krijgt hier informatie over het reilen en zeilen bij Astylos.  Je vindt achtergronden over atletiek in Tiel, gegevens over het bestuur en haar commissies, de trainers en de trainingstijden en over de andere activiteiten die worden georganiseerd.

Wat is atletiek?
Atletiek wordt wel de moeder der sporten genoemd. Bij atletiek gaat het erom natuurlijke bewegingen te oefenen: lopen springen en werpen.
Atletiekbeoefening geeft kracht, lenigheid, snelheid, spierbeheersing en uithoudingsvermogen. Daarom is atletiek een geschikte trainingsvorm voor alle sporten. Atletiek kan in wedstrijdverband, competitie en individueel, maar vooral ook voor je plezier.

Wie kan Atletiek beoefenen?
Elke vrouw, man, meisje of jongen kan aan atletiek doen. Het is een veelzijdige sport waarbij je zelf kunt bepalen welke onderdelen je kiest en op welk aspiratieniveau je presteert. Van ontspannen recreatie tot presteren op topniveau. Elke atleet legt en verlegt zijn persoonlijke grenzen.

Atletiek in Tiel?
Atletiekvereniging Astylos is een kleine, gezellige vereniging die haar thuishaven heeft op sportpark ‘de Lok’. De accommodatie kent een 400 meter kunstgrasbaan en faciliteiten voor de meeste werp- en springnummers. Een eigen clubhuis met terras, ontmoetingsruimte en kleedkamers complementeren het geheel.

Geschiedenis

De naam ASTYLOS heeft een lange geschiedenis.

In 488 voor Chr. werd ASTYLOS, een sterke atleet uit Kroton winnaar van de twee onderdelen op de oude Olympische Spelen. Hij won zowel de stadionloop (over 192 meter) als de diaulos (de dubbele stadionloop). Op de volgende spelen in 484 voor Chr. herhaalde hij dat huzarenstukje. In 480 voor Chr. mag hij zich de triastes noemen, een drievoudig kampioen: hij wint dan zowel de stadionloop, de diaulos en de wapenloop (het zwaarste onderdeel en tevens het slotnummer). In 476 voor Chr. besluit ASTYLOS zijn carrière met een overwinning op de wapenloop. Hij is dan op 4 achtereenvolgende spelen Olympisch kampioen. Tot op heden is er geen enkele atleet geweest die op de loopnummers de prestatie van ASTYLOS heeft kunnen evenaren, laat staan overtreffen.

Geschiedenis Astylos in het kort:

Op 1 juni 1961 werd de atletiekvereniging T.E.C. opgericht als een afdeling van de gelijknamige sportvereniging T.E.C. Na 20 jaar, in 1981 heeft de atletiekvereniging zich losgemaakt van TEC en is als zelfstandige vereniging verder gegaan.

Vanaf 1976 heeft Tiel een atletiekbaan. Deze bestaat uit een 400m grasbaan met – naar de huidige normen – eenvoudige voorzieningen voor atletiekbeoefening.

In 1989 werd besloten de naam te wijzigen in atletiekvereniging ASTYLOS.

Een mijlpaal was de opening van het clubgebouw. Na jaren hard werken van de bouwcommissie werd dit gebouw, dat ook toegankelijk is voor gehandicapten, op 29 mei 1993 geopend door de sportwethouder Henk van de Burg.

Door zelfwerkzaamheid van de leden is veel meer tot stand gekomen:

  • de materiaalberging (1985);
  • de twee lichtmasten (1993), waardoor de grasbaan ook in de winter optimaler kon worden gebruikt;
  • de kunststofaanlopen voor hoog- en verspringen (1998);
  • de uitbreiding van de lichtvoorziening op de baan in de vorm van 3 extra masten (1999).

Adres en contact

 
Predikbroedersweg 10
4003 AL Tiel
email: info@astylos.nl

Voorzitter: Marcel van den Berg
voorzitter@astylos.nl

Overige info

 

Prijzen

 

Al onze producten zijn vrijgesteld van BTW